World Maritime University

World Maritime University – Urbana Hängsel

World Maritime University (WMU) i Malmö, är ett universitet grundat av International Maritime Organization (IMO), en specialiserad sjöfartsorganisation inom FN.

WMU etablerades 1983 som en FN-institution, vars mål är att fungera som ett världscentrum för utbildning och forskning inom sjöfart och hamnadministration med fokus på säkerhet, teknisk/praktisk fackkunskap och miljöansvar.

I April 2015 flyttade universitetet till gamla hamnkontoret i centrala Malmö. Den hundraåriga byggnaden är ett landmärke för Malmö och den dramatiska tillbyggnaden designades av den kända danska arkitekten Kim Utzon från Kim Utzon Arkitekter i samarbete med australiensiska arkitektfirman Terroir Architechts. De två firmorna vann projektet 2011 en internationell arkitekttävling och de samarbetade genom hela projektet.

Arkitekterna beskriver tillbyggnaden som en rumslig förbindelse, hängsle , som markerar en övergång mot gatan från det gamla Malmö till det nya hamnområdet.
Uppfattning om att byggnaden som ”hängsle” uppmanade de två arkitektbyråerna att utforska användandet av korrugerad plåt för den nya byggnaden så att den skulle kunna fungera som ett hängsle i staden och även ett hängsle mellan sig själv och den ursprungliga ” Tornhuset ”

Arkitekterna menar att förhållningssättet till ombyggnaden har varit att visa respekt för den befintliga byggnaden nationalromantisk klassicism och dess tydliga språk. Målet med ombyggnaden var att skapa en ny, vinklad byggnadskropp mot gatan på den ursprungliga byggnaden, med ett formspråk som kontrasterar mot den befintlig byggnaden. Den nya byggnaden består helt av triangulära paneler som är helt stängda. Fönstren har det ite gjorts plats för i plåten utan de är placerade mellan de olika slutna plåtytorna. Geometrin på det nya tillägget uppfyller ett antal viktiga egenskaper i den befintliga fasaden – band fönster, lister, takfot etc. Detta skapar en harmoni mellan gammalt och nytt men husen har var sitt eget språk.